Vezirköprü'de 24 köy icra takibinde..

Vezirköprü'de 24 köy icra takibinde..

Boyabat HES Projesi nedeniyle 2010 yılında köylerindeki tarla ve evleri kamulaştırılan Vezirköprü’nün Susuz, Yukarı Darıçay ve Kızılkese köyleri ile Saraydüzü’nün Yaylacılı, Fakılı, Aşağı Darıçay köyleri muhtarları EPDK tarafından açılan davalar nedeniyle köylüleri hakkında icra takibi yürütüldüğünü belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdikleri mektupla mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiler.

Boyabat HES Projesi nedeniyle 2010 yılında köylerindeki tarla ve evleri kamulaştırılan Vezirköprü’nün Susuz, Yukarı Darıçay ve Kızılkese köyleri ile Saraydüzü’nün Yaylacılı, Fakılı, Aşağı Darıçay köyleri muhtarları EPDK tarafından açılan davalar nedeniyle köylüleri hakkında icra takibi yürütüldüğünü belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdikleri mektupla mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiler. Boyabat Barajı altında kalan 24 köyden yaklaşık 30 bin kişiye icra takibi başlatıldığını iddia eden muhtarlar; burada EPDK’nın tek tek dava açması ve idarenin lehine karar vermesi sebebiyle sıkıntıya düştüklerini söylediler.2010 yılında köylerindeki yerleri kamulaştırılan köylerden Susuz köylüleri yıllardır çadırda yaşayarak zaten çile çekmişlerdi. Diğer köylerle birlikte iddialara göre cüzi miktarlar teklif edilerek tapuların devri istendi. Ancak köylüler az miktardaki paralar ile ev ve tarlalarını kaybedeceklerini düşünerek bu teklifleri kabul etmediler. Daha sonra EPDK tarafından köylülere her bir taşınmaz için ayrı ayrı bedel tespiti ve tescil davaları açıldı. Bu davalar ile kamulaştırma bedelleri yükseldi. Ancak köylerini ve tarım arazilerini kaybeden vatandaşların mağduriyetleri giderilemedi. Köylülerin önemli ilçe merkezi ve illere göç etmek zorunda kaldılar. 

Bu arada açılan kamulaştırma davalarından her bir parsel için ayrı ayrı vekalet ücreti tahakkuk edince tüm köylüler hakkında EPDK tarafından icra takibi başlatıldı. Sürecin devamında da mallarına haciz konuldu. Vatandaşlar “düşük kamulaştırma bedelleri yüzünden dava açmaya mecburduk; ancak idare lehine vekalet ücreti hükmedilmesi ile mağdur duruma düştük.” diyerek konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdikleri mektupla çözüm arayışına girdiler.

Kaynak : Vatandaş Gazetesi