İstiklal Marşı’nın 97. Yıldönümü Programı Düzenlendi

İstiklal Marşı’nın 97. Yıldönümü Programı Düzenlendi

İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliklerinin 97.Yıldönümü pazartesi günü Belediye Kültür Merkezi salonunda düzenlenen programla gerçekleştirildi. İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliklerinin 97.Yıldönümü pazartesi günü Belediye Kültür Merkezi salonunda düzenlenen programla gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Anadolu Lisesi öğrencisi Mustafa Can Şahin’in günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla devam etti. Şahin yaptığı konuşmada; “Tarihsel sürece baktığımızda 600 yıla aşkın bir süre üç kıtaya hakim olan Osmanlı Devleti 1.Dünya savaşından yenik çıkmıştır. Sömürgeci devletler ve onların desteklediği Yunanlılar tarafından son kalan vatan toprağı olan Anadolu işgal edilmeye başlanmış ve halkımız büyük acılar çekmiştir. Tarihi şanla, şerefle yazılı Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu Yarımadasında “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile hareket ederek Kurtuluş Savaşı’na başlamıştır. 10 Ocak 1921’de 1.İnönü Savaşı’nda şanlı ordumuzun Yunanlılar karşısında zafer kazanması halkımızın ve ordumuzun moralini artıracak bir milli marş yazılmasını gündeme getirdi. Maarif vekaleti tarafından şanlı bayrağımızın ve kahraman Türk milletinin simgesi olacak milli bir marş yazılması için bir yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği açıklanmıştır. Mehmet Akif para ödülü olması sebebiyle yarışmaya katılmak istememiştir. Maarif vekili Hamdullah Suphi Bey’in para sorununu halletmesi üzerine Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı yazmıştır. 724 şiir arasından 1.seçilen İstiklal Marşı 12 Mart 1921 günü TBMM tarafından milli, marş olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nda Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Çanakkale Savaşını yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, topyekun milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı’nı da İstiklal Marşı’mızı armağan etmiştir.”dedi.

Konuşmanın sonrasında programa katılanlara Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve günün önemini anlatan sinevizyon gösterisi ve okul korosu tarafından hazırlanan türküler seslendirildi. Türkü dinletisinin ardından öğrenciler tarafından hazırlanan oratoryo gösterisiyle program sona erdi. Programa;  Garnizon Komutanı Üsteğmen Selçuk Yılmaz, Kaymakam Yunus Emre Altıner, Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sefacı, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak : Vatandaş Gazetesi